Szybki deser czekoladowy – jak go przygotować?

Masz ochotę na mocno czekoladowy deser – jednak taki, który przygotujesz w zaledwie kilka chwil? Co powiesz na mus czekoladowy – puszysty jak chmurka i przyjemnie rozpływający się w ustach? Poznaj sprawdzony przepis na szybki deser bez pieczenia.

Szybki deser czekoladowy

Mus czekoladowy to deser, który uchodzi za dość skomplikowany. Warto jednak pamiętać, że jego przyrządzenie będzie łatwiejsze, gdy chociaż raz udało Ci się przyrządzić ciasto z musem czekoladowym. Jeśli nie, wystarczy bazować na sprawdzonym przepisie.

Składniki na prawdziwy mus czekoladowy

Jeżeli potrafisz wykonać ciasto z musem czekoladowym, do przygotowania deseru możesz wykorzystać dobrze znany Ci przepis. Jeśli jednak potrzebujesz wsparcia, poniżej znajdziesz niezbędną listę składników.

Do przyrządzenia musu czekoladowego będziesz potrzebować:

  • ½ tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • ½ tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Z powyższych ilości przygotujesz 4 porcje musu czekoladowego. Jeżeli potrzebujesz większej liczby porcji, składniki musisz zwiększyć proporcjonalnie.

Przygotowanie musu czekoladowego krok po kroku

Cała procedura przyrządzenia musu czekoladowego zajmie ok. 80 minut. Co musisz zrobić?

  • Jajka sparz, zanurzając je na kilkanaście sekund w gorącej wodzie.
  • Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do ostudzenia.
  • Żółtko utrzyj z cukrem na puszysty i jasny krem, a następnie wymieszaj z ostudzoną czekoladą.
  • Białko ubij na sztywną pianę – z dodatkiem soli.
  • Połącz masę czekoladową z białkiem, delikatnie mieszając.
  • Mus czekoladowy przełóż do pucharków i wstaw do lodówki na ok. 60 minut.

Po wyjęciu z lodówki deser możesz dowolnie udekorować, np. świeżymi owocami sezonowymi, bakaliami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby mus czekoladowy ozdobić także bitą śmietaną i posypać czekoladowymi wiórkami. Wszystko zależy od Twoich upodobań smakowych.

Mus czekoladowy przygotowany z powyższego przepisu możesz także wykorzystać do udekorowania swojego ulubionego ciasta, np. brownie.

Smacznego!