Japonia – co warto zobaczyć? Gdzie się udać i co zjeść?

japonia

Japonia to kraj niezwykły i chyba każdy zgodzi się z takim stwierdzeniem. Japonia słynie z tego, że oparta na wielowiekowej tradycji, łączonej aktualnie z nowoczesnością, posiada aktywny wulkan, ma najpunktualniejsze pociągi na świecie, cztery systemy pisma i czarnego kota, który zwiastuje szczęście. Ponadto możemy liczyć tam na drzemkę, którą gwarantuje konstytucja. Jakie jest prawdziwe oblicze Japonii? Nie sposób jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, bo ma ona wiele twarzy i każda z nich zaskakuje. Intryguje ona i zachwyca. Nie brakuje tutaj odmienności kulturowej. W Japonii można zakochać się bez reszty.  Ale gdzie się udać, jeśli zamierzamy wybrać się do Kraju Kwitnącej Wiśni? Co obrać za kierunek wyprawy? I nad czym warto szczególnie się zatrzymać? Zapraszamy do lektury naszego tekstu!

Japonia – co warto zobaczyć, czyli zaczynamy od stolicy kraju

Czy Japonia to kraj gejsz i samurajów? A może doskonale odzwierciedliła ją manga? Czy to kraj kultywujący tradycję czy raczej stolica nowoczesności? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo Japonia ma naprawdę różne oblicza. Odwiedzając ten kraj, natrafimy an jego różne twarze. Jak je poznać? Tylko podczas podróży!

Naszą wyprawę zaczynamy od Tokio. Z całą pewnością, podczas wycieczki w Japonii, nie można zapomnieć o stolicy kraju. To ogromne miasto, zamieszkałe przed około 38 milionów osób stanowi idealne połączenie tradycji i owoczesności, które wzajemnie się przeplatają. Niekiedy czujemy jednocześnie te dwa duchy, co z pewnością zachwyca turystów. Koniecznie należy w Tokio odwiedzić historyczną dzielnicę Asakusa z monumentalną świątynią, zatrzymać się i zachwycić neonowymi lampami w Akihabarze i zatrzymać się na dworcu kolejowym z największym natężeniem ruchu na świecie. I nie da się ukryć, że przemieszczanie się po Tokio to niezwykłe przeżycie, które zapamiętamy do końca życia. A skoro zajmujemy się zwiedzaniem Kraju Kwitnącej Wiśni, to należy również coś zjeść. Co zjeść w Japonii? Propozycje są rożne. My skupimy się an sushi.

Japonia – co warto zobaczyć i zjeść w Kraju Kwitnącej Wiśni, czyli dobre sushi o każdej porze dnia

Czym właściwie jest sushi? Otóż sushi to potrawa japońska, która składa się z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz różnych dodatków, takich jak surowe owoce morza, wodorosty nori, kawałki ryb, warzywa, grzyby, a także tofu, ziarna sezamowego czy omletu japońskiego. Będąc w Japonii możemy liczyć an to, że gdy je zamówimy, zostanie ono wykonane dla nas dopiero wtedy. Ze względu na jego krótki termin przydatności, nie szykuje się go wcześniej, co jest niewątpliwą zaletą takiego rozwiązania.

Jak jeść sushi w Japonii? Otóż tradycyjne sushi jemy palcami lub pałeczkami. Do sushi podawany jest także sos sojowy, używany do maczania oraz zielony japoński chrzan wasabi, który ma bardzo intensywny smak a także marynowany imbir, który używany jest do oczyszczenia kubków smakowych i spożywa się go miedzy potrawami. Co ważne, w Japonii odradza się także picie wody przy spożywaniu sushi. A co podaje się do sushi? Z powodzeniem możemy zamówić zieloną herbatę. Pamiętajmy jednak, że istnieje wiele rodzajów sushi. I co ważne – jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnych rolek, które spotykamy w naszych restauracjach, tam forma podania sushi może nas zaskoczyć.

Sushi poza Japonią

Sushi ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Jednak należy pamiętać, że już od 1868 roku, japońscy imigrancki, którzy zaczęli osiedlać się z Ameryce Południowej i Ameryce Północnej, postanowili lokalnych mieszkańców raczyć popularnym sushi. Jednak nie obeszło się bez dostosowywania go do tamtejszych kubków smakowych. Potrawę zaczęto zatem opracowywać w taki sposób, by smakowała amerykanom i pojawiły się jej nowe rodzaje, nadal popularne. To od tych czasów zaczęto so sushi dodawać awokado, zielony ogórek, mięso kraba lub jego zamiennik.

Zatem gdzie warto zatrzymać się w Japonii? Z pewnością na sushi! I koniecznie rozsmakować w tamtejszych rodzajach tego dnia, które naprawdę ciężko znaleźć w naszych restauracjach.