Wędzenie szynki
Soczysta szynka, wyróżniająca się apetycznym, głębokim zapachem i delikatnym smakiem to prawdziwy rarytas. Wysokiej jakości produkt tego rodzaju jest unikatem, który dosyć ciężko jest znaleźć obecnie w sklepach czy supermarketach. Aby móc spróbować prawdziwej wędzonej szynki należy znaleźć sprawdzonego dostawcę, który wędzi szynkę w klasyczny sposób i nie dodaje do niej konserwantów. Innym rozwiązaniem jest samodzielnie wędzenie szynki. Punktem wyjścia powinno być wtedy zaopatrzenie się w odpowiedni rodzaj mięsa oraz wyposażenie niezbędne do przeprowadzenia procesu wędzenia szynki. Sprawdź więc jaki rodzaj wędzenia wybrać i jak krok po kroku przygotować zdrową, domową szynkę!
Jak należy przygotować się do wędzenia szynki?
Pierwszym krokiem, jaki należy poczynić w kierunku wędzenia szynki jest wybór wysokiej jakości mięsa, z którego się ją przygotuje. W tym celu należy udać się do sprawdzonego sklepu mięsnego, w którym znajduje się szeroki wybór różnego typu mięs. Można wybrać ten rodzaj, który najbardziej się lubi. Może być to: szynka, boczek, żeberka, golonka schab, a nawet polędwica. Kupując w takim miejscu można mieć pewność, że żywność będzie świeża, a wybór mięs naprawdę duży. Przy wędzeniu szynki nie zaleca się korzystać z oferty, jaka dostępna jest w supermarketach. Mięso jest tam zwykle o wiele niższej jakości, pełne konserwantów i wody, która po wyparowaniu widocznie zmniejszy objętość mięsa. Trzeba mieć to na uwadze również podczas wybierania masy mięsa, które się wykorzysta. Bowiem w wyniku obróbki kawałek mięsa, który będziemy wędzić zmniejszy się o około trzydzieści procent pierwotnej wagi. Oprócz tego potrzebne jest nam wyposażenie, w skład którego wchodzą na przykład: przyprawy (czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz), sól peklowa, siatka wędliniarska oraz sznurek wędliniarski.
Jakie są rodzaje wędzenia?
Jest kilka rodzajów wędzenia szynki. Typ metody, którą wybierzemy powinien być dostosowany do odmiany mięsa, na jaką się zdecydujemy. Pierwszy ze sposobów to wędzenie na zimno. Odbywa się ono w temperaturze około dwudziestu stopni Celsjusza. W wyniku tego jest to metoda dosyć czasochłonna. W zależności od oczekiwanego efektu może trwać od kilku godzin do nawet czternastu dni. Dlatego też dużo bardziej popularne jest wędzenie na ciepło. Wśród tej metody możemy wyróżnić dwa typy wędzenia – dymem ciepłym lub dymem gorącym. Sposoby te różnią się wysokością temperatury w jakiej przetwarzane jest mięso oraz czasem wędzenia. Przy użyciu dymu ciepłego, wędzenie może trwać nawet kilka dni, a temperatura nie przekracza czterdziestu stopni Celsjusza. Najszybszą metodą jest wędzenie gorącym dymem – trwa ono kilkadziesiąt minut, a temperatura wędzenia waha się od pięćdziesięciu do nawet dziewięćdziesięciu stopni Celsjusza.
Jak krok po kroku wędzić szynkę?
Proces wędzenia szynki składa się z kilku etapów, których zaistnienie w odpowiedniej kolejności jest kluczem do osiągnięcia efektu w postaci pysznej i zdrowej wędzonej szynki. Oto, co krok po kroku należy zrobić:
- Peklowanie – kupione mięso trzeba dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, jak również usunąć z niego wszelkie niepotrzebne błony i inne zbyteczne części. Jeśli kawałek mięsa jest zbyt wielki, dobrze jest przekroić go na pół, wtedy proces wędzenia zajdzie sprawniej. Następnie należy natrzeć mięso ulubionymi przyprawami. Drugą część przypraw należy dodać do wrzącej wody i tak przygotowaną solanką trzeba zalać mięso i trzymać je w tej zalewie nawet przez kilka godzin.
- Wędzenie – mięso, które będzie już aromatyczne od przypraw należy włożyć do siatki wędliniarskiej i obwiązać sznurkiem. Następnie trzeba umieścić je w wędzarni i trzymać tam przez okres czasu, który pozwoli otrzymać mięso o upragnionym smaku, aromacie oraz soczystości. Przez cały czas bardzo ważne jest, aby pamiętać o sprawdzaniu temperatury, jaka panuje w wędzarni. Dzięki temu można zapobiec spaleniu się mięsa. Ważne jest także wybranie odpowiedniego drewna, jakie użyje się w wędzarni, bowiem to właśnie jego dym nada szynce specyficzny zapach wędzenia.
- Parzenie – uwędzona szynka musi zostać zaparzona. Nie jest to etap obowiązkowy, ale zaleca się go wykonać bowiem pozwala wyeliminować wszelkie bakterie i drobnoustroje. Polega to umieszczeniu szynki w bardzo gorącej, jednak nie wrzącej wodzie – jej temperatura nie powinna przekraczać osiemdziesięciu stopni Celsjusza, chodzi o to, aby nie doszło do jej ugotowania. Powinno być w niej wiele przypraw, które nadadzą wyjątkowy aromat. Ten etap pozwoli szynce utrzymać jej smak, kruchość oraz soczystość szynki.
Podsumowanie
Jak widać, wędzenie szynki jest procesem złożonym, który może przebiegać na wiele sposobów. W związku z czym nie powinien dziwić fakt, że jest to nie tylko pracochłonna, ale również czasochłonna czynność. Jednak poświęcenie swojego wysiłku oraz czasu to naprawdę dobra inwestycja. W końcu nic nie zastąpi aromatu, jaki roztacza wokół siebie wędzona szynka, którą przygotuje się w tradycyjny sposób.