Kiszone buraki – właściwości lecznicze

Miłośnicy zdrowego odżywiania doskonale zdają sobie sprawę z tego, jak wiele właściwości odżywczych i prozdrowotnych mają zwykłe buraki. Ich regularne spożywanie stanowi doskonałe źródło wielu witamin, minerałów czy substancji leczniczych. Ale jeszcze zdrowsze niż zwykłe, świeże buraki, są burak kiszone, które w naszym kraju nie są tak popularne, jak inne kiszonki.
Kiszenie jest jedną z najpopularniejszych, a także najstarszych form, jakie stosowane są w celu zabezpieczenia żywności przed zepsuciem. Jest też sposobem zdecydowanie najzdrowszym. Sekret zdrowia kiszonek tkwi przede wszystkim w kwasie mlekowym, który wydziela się podczas procesu kiszenia. Choć w tradycyjnej polskiej kuchni najczęściej kisimy kapustę lub ogórki, w rzeczywistości procesowi kiszenia możemy poddać wiele innych produktów, między innymi buraki.
Doskonałe dla cukrzyków i osób na diecie
Buraki kiszone mają unikalny, przyjemny i kwaskowaty smak, a jednocześnie są prawdziwą bombą witaminową pełną drogocennych składników. Podczas fermentacji buraków zwiększa się bowiem dostępność tych wszystkich składników, które znajdują się w burakach surowych. Co więcej, kiszenie buraków powoduje, że jest z nich eliminowana spora ilość cukrów. Dzięki temu na kiszone buraki mogą sobie regularnie pozwalać osoby chorujące na cukrzycę, które w przypadku buraków surowych lub gotowanych musza uważać, aby nie przekroczyć zalecanej dawki cukrów.
Buraki kiszone są też mniej kaloryczne niż surowe, dzięki czemu można je dowoli spożywać także podczas diety odchudzającej, gdy musimy pilnować ilości dostarczanych do organizmu kalorii. Odchudzająca siła kiszonych buraków tkwi jednak nie tylko w zmniejszonej kaloryczności, ale również w korzystnym działaniu na układ pokarmowy. Buraki kiszone regulują przemianę materii, przyspieszają metabolizm, a także powodują zwolnienie procesów gnilnych zachodzących w jelitach. Dzięki temu układ pokarmowy pracuje sprawniej, wydajniej, szybciej usuwa z organizmu toksyny, dzięki czemu pozwala na szybszą utratę zbędnych kilogramów.
Kompleksowo chronią układ krążenia
W kiszonych burakach znajduje się ogromna ilość żelaza, dzięki czemu są doskonałym środkiem wspomagającym podczas walki z anemią. Pobudzają też układ krążenia do produkcji czerwonych krwinek, co pozwala na lepsze dotlenienie całego organizmu. Czerwone krwinki mają bowiem czynny udział w dostarczaniu tlenu do całego organizmu. Spora zawartość żelaza to także dobra informacja dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, które nie dostarczają żelaza z pokarmem mięsnym i muszą szukać dla niego roślinnej alternatywy. Regularne spożywanie buraków kiszonych obniża też poziom ciśnienia krwi oraz złego cholesterolu. Ma więc działanie antymiażdżycowe, a przy tym ochronne dla całego układu krwionośnego. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz układu krążenia. Za to działanie odpowiada znajdująca się w burakach kiszonych substancja betaina, która wzmacnia układ krwionośny i chroni go przed czynnikami stresogennymi.
Działanie wzmacniające i antynowotworowe
Znajdujące się w burakach kiszonych substancje odżywcze dodają energii, poprawiają wydolność organizmu, a także funkcjonowanie układu odpornościowego. Jedzenie kiszonych buraków jest więc wskazane w stanach osłabienia organizmu, po chorobach, a także w czasie zwiększonego wysiłku fizycznego lub umysłowego. Buraki kiszone wykazują również właściwości antynowotworowe, dzięki obecności fitoskładników, tych samych, które odpowiadają za szkarłatną barwę buraków. Regularne spożywanie buraków pozwala więc zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu typów nowotworów. A w przypadku osób, które już chorują onkologicznie, buraki są doskonałym, naturalnym wsparciem w trakcie leczenia.
Wypróbuj także sok z kiszonych buraków
Doskonałe właściwości zdrowotne mają nie tylko kiszone buraki, ale również powstający podczas ich fermentacji sok. Zawiera on spore ilości kwercytyny, substancji odpowiadającej za działanie przeciwalergiczne oraz przeciwzapalne. Picie soku z kiszonych buraków pozwala na szybki i kompleksowe odtruwanie organizmu, wydalenie toksyn, pozbycie się obrzęków i opuchlizn spowodowanych przez zastój wody i limfy w tkankach. Jeśli jednak decydujemy się na odtruwanie za pomocą buraczanego soku, warto w początkowym okresie zaczynać jego picie od niewielkich ilości. Zbyt duża ilość soku z kiszonych buraków może bowiem powodować wzdęcia i zaparcia, które zniechęcają do dalszej naturalnej kuracji. Poza właściwościami odtruwającymi, sok z buraków jest świetnym wsparciem w walce z grypą czy przeziębieniem, warto więc go szczególnie pić w sezonie jesienno-zimowym. Co więcej, sprawdza się także w łagodzeniu dolegliwości związanych z menopauzą u pań. Zarówno kiszone buraki, jak i pochodzący z nich sok mają kompleksowe działanie prozdrowotne, warto więc je włączyć do codziennej zbilansowanej diety, szczególnie w tym czasie, gdy na rynku nie ma zbyt wielu świeżych warzyw i owoców, które mogłyby nam dostarczać odpowiednią dawkę witamin, minerałów i substancji odżywczych.