Jak suszyć grzyby?

jak mrozić grzyby

Suszone grzyby są nieodłącznym dodatkiem do wielu potraw, dodając im smaku i niepowtarzalnego aromatu. Doskonale pasują do tradycyjnego bigosu, pierogów czy krokietów z kapustą i grzybami, a także do wielu potraw świątecznych. Warto więc zawsze mieć pod ręką garść suszonych prawdziwków czy podgrzybków, gdyż są one w stanie uszlachetnić wiele potraw.

Suszone grzyby można zaliczyć do kategorii produktów ekskluzywnych czy też luksusowych, jeśli spojrzymy na ich ceny w sklepach czy na straganach. Za kilogram suszonych grzybów, w zależności od ich gatunku, trzeba zapłacić nawet kilkaset złotych. Ceny te zdecydowanie rosną przed świętami, gdy zapotrzebowanie jest dużo większe. Warto więc oszczędzić sobie tych niepotrzebnych wydatków i suszyć grzyby, które zbieramy jesienią. Dzięki temu zadbamy o kondycję i dotlenienie się podczas grzybobrania, a jednocześnie zapełnimy spiżarnię suszonymi grzybami. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach suszenia grzybów, które są niezbędne, jeśli chcemy mieć dobrej jakości grzybowy susz.

Jak najszybciej po grzybobraniu

Jeśli mamy kosz lub więcej grzybów do wysuszenia, nigdy nie zostawiajmy go na następny dzień. Owszem, czasem po spacerze po lesie nie ma już siły na działania w kuchni, jednak trzeba mieć świadomość, że grzyby są bardzo nietrwałe i od razu po powrocie do domu należy zająć się ich obróbką. Jeśli zostawimy je w koszu do następnego dnia, może się okazać, że połowa będzie do wyrzucenia.

Zabierając się za suszenie grzybów, musimy również mieć stuprocentową pewność, że wszystkie okazy to grzyby jadalne i nie ma w nich żadnego grzyba trującego. Warto więc bardzo dokładnie przejrzeć wszystkie grzyby, a w razie jakichkolwiek wątpliwości podejrzane okazy wyrzucić. Gdy grzyby będą już wysuszone, raczej trudno będzie rozpoznać ich gatunek.

Po pierwsze oczyszczanie

Na początku wszystkie grzyby trzeba dokładnie oczyścić. Przede wszystkim, usuwamy te grzyby lub fragmenty grzybów, które są robaczywe i nie nadają się do dalszej obróbki. Następnie oczyszczamy grzyby z piasku, mchu czy fragmentów runa leśnego. Można to zrobić za pomocą ostrego nożyka lub papierowego ręcznika. Dobrze sprawdzi się też w tym celu niewielki pędzelek. Nie można natomiast grzybów przed suszeniem myć. Jeśli nasiąkną wodą, staną się o wiele cięższe i ich wysuszenie będzie trwało dużo dłużej, a czasem wręcz będzie niemożliwe. Gdy grzyby będą już oczyszczone, należy pokroić je na grube plastry.

Planując suszenie grzybów warto też pamiętać, że nie wszystkie nadają się do tego rodzaju obróbki. Grzyby o lepkiej i wilgotnej skórce, jak na przykład maślaki, lepiej jest zamarynować czy zrobić z nich sos grzybowy. Jeśli jednak ktoś się uprze, że także maślaki maja pójść do suszenia, należy je obrać z wilgotnej skórki. Chodzi nie tylko o to, że ułatwi to suszenie, ale również o pozbycie się goryczkowego smaku, który występuje w skórce.

Kilka możliwości suszenia

Grzyby można suszyć na wiele sposobów. W ostatnim czasie bardzo popularne są specjalne urządzenia do suszenia grzybów, jednak nawet i bez nich można sobie poradzić z przedłużeniem trwałości świeżo zebranych grzybów. Starym i sprawdzonym sposobem jest nawleczenie pokrojonych na kawałki grzybów na nitkę i zawieszenie ich nad kuchenką. Już po kilku dniach będą suche i gotowe do przechowywania. Grzyby można również suszyć w piekarniku. Trzeba jednak wtedy bardzo uważać, aby ich nie spalić. Należy przede wszystkim rozłożyć grzyby na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Powinny być w takiej odległości od siebie, aby nie zlepiały się. Suszenie grzybów w piekarniku powinno odbywać się przy włączonym termoobiegu i w temperaturze około 40 stopni Celsjusza. Najlepiej też zostawić uchylone drzwi od piekarnika.

Suszenie na kaloryferze? Dla cierpliwych

Jednym ze starych i sprawdzonych sposobów suszenia grzybów jest też umieszczenie ich na kaloryferze. Trzeba jednak pamiętać, że takie suszenie możliwe jest jedynie w sezonie grzewczym, czyli raczej późna jesienią. Na kaloryferze trzeba rozłożyć papier do pieczenia lub zwykły papier śniadaniowy. W papierze należy zrobić niewielkie dziurki za pomocą igły lub wykałaczki, a następnie ułożyć kawałki grzybów w takiej odległości, aby nie sklejały się ze sobą. Suszenie grzybów jest zdecydowanie najbardziej czasochłonne i pracochłonne, dlatego też powinny się za nie brać osoby naprawdę cierpliwe.

W trakcie suszenia grzybów którymkolwiek ze sposobów musimy przygotować się na to, że aromat grzybowego suszu wypełni cały dom. Po ususzeniu grzyby trzeba włożyć do szczelnego pojemnika, na przykład metalowej puszki lub też do papierowego worka. Suszone grzyby należy przechowywać w suchym, ciemnym i ciepłym miejscu. Jeśli będą właściwie ususzone i przechowywane, z pewnością przetrwają przez co najmniej kilka lat.