Tajemnice sera pleśniowego

Ser pleśniowy, mimo że jego kolebką jest Francja, zyskuje coraz większą popularność również w Polsce. Jest to produkt kojarzony z oryginalnym i wykwintnym smakiem, mimo to, także w naszym kraju ma on spore grono miłośników. Sery pleśniowe są jednak charakterystycznym produktem, który nie zasmakuje wszystkim. Jednak warto od czas do czasu sięgać po taki nabiał, bowiem zawiera on wiele wartościowych składników odżywczych. Sprawdź jakie są rodzaje sera pleśniowego, jak można go wykorzystać oraz jakie są jego wady i zalety!

Ser pleśniowy, czyli jaki?

Sery pleśniowe mogą przyjmować różną postać. Najczęściej spotykane są następujące gatunki serów tego typu: camembert, brie, munster, gorgonzola, roquefort oraz coulommiers. Ten gatunek sera produkowany jest z mleka krowiego, owczego lub koziego. Proces tworzenia oparty jest na tradycyjnych recepturach związanych z procesem dojrzewania sera, które od lat pozwalają zachowywać jego niezwykły smak. Charakterystyczna dla tych serów jest porastające je różnokolorowa pleśń powstająca przy udziale podpuszczki – biała, zielona, a nawet niebieska. Pleśń ma niebagatelne znaczenie, bowiem wpływa na smak sera, jego wygląd, aromat, a nawet konsystencję takiego sera. Bez dwóch zdań przedłuża również trwałość produktu, przez co można go spożywać przez długi czas.

Jakie zalety ma ser pleśniowy?

Odpowiednio skomponowano posiłek z wykorzystaniem sera pleśniowego może być prawdziwą bombą witaminową. Oto najważniejsze zalety, jakie niesie za sobą spożywanie sera pleśniowego:

  • to doskonałe źródło białka, które poprawia stan naszych kości i zębów
  • zawierają w swoim składzie wiele cennych witamin: witaminę A, D, E, K, witaminy z grupy B
  • witaminy, jakie dostarczają sery są łatwo przyswajalne, dzięki zawartości tłuszczu
  • wspomagają prawidłową pracę serca, dzięki dużej zawartości wapnia, fosforu, sodu i potasu
  • są smakowitym elementem wielu potraw i smakują wielu osobom
  • tyrozyna, która znajduje się w składzie sera pleśniowego jest aminokwasem poprawiający humor i samopoczucie
  • wspomagają prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu
  • to znakomite źródło energii i sił do działania dla naszego organizmu
  • mogą być łączone z różnorodnymi dodatkami, przez co stanowić mogą smaczną i pełnowartościową przekąskę
  • ma wiele zastosowań w kuchni

Jakie są zastrzeżenia wobec sera pleśniowego?

Niestety, ten ekskluzywny przysmak ma również wiele słabych stron. Wiele osób nie powinno w ogóle sięgać po ten produkt. Wśród takich wad tego rodzaju serów można wyróżnić chociażby następujące czynniki: :

  • może powodować reakcje alergiczne, jeśli osoba je spożywająca ma uczulenie na któryś z ich składników
  • tłuszcz zawarty w serach pleśniowych może powodować kłopoty z nadciśnieniem i pracą serca
  • może wspomagać powstawanie otyłości i nadwagi, bowiem są wysokokalorycznym źródłem dodatkowych kalorii, osoby na diecie powinny więc ich unikać
  • w serach pleśniowych jest duża ilość histaminy, co jest niebezpieczne dla alergików
  • sery pleśniowe nie powinny być spożywane przez osoby uczulone na laktozę
  • w takich serach jest także tyramina, która nie jest wskazana dla osób cierpiących na migreny
  • u osób przyjmujących antydepresanty składniki serów pleśniowych mogą przyczynić się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi
  • osoby chorujące na serce, również nie powinny sięgać po takie sery, bowiem może to doprowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego we krwi
  • nie zawierają błonnika, przez co mogą prowadzić do zaparć i innych problemów z układem pokarmowym
  • zawierają dużo soli, więc unikać ten produkt powinny osoby, które mają problemy z zatrzymywaniem wody w organizmie
  • bakteria, jaka znajduje się w serach pleśniowych może być niebezpieczna dla kobiet w ciąży, powinny więc one zrezygnować ze spożywania tego produktu
  • w serach pleśniowych znajdują się także składniki, które negatywnie wpływają na stan zdrowia dzieci, starszych oraz osób z obniżoną odpornością

Podsumowanie – jakie zastosowanie ma ser pleśniowy?

Sery pleśniowe, występujące w wielu rodzajach, to naprawdę szlachetny i aromatyczny produkt, który może wzbogacić jadłospis każdego z nas. Wzbudza on kontrowersje nie tylko ze względu na swoje właściwości, ale także na smak. Jedni je uwielbiają, a inni wręcz przeciwnie. Jest grupa osób, która zachwyca się ich smakiem, a druga twierdzi, że są one śmierdzące, mdłe i niesmaczne. Jedno jest jednak pewne – zastosowanie serów pleśniowych jest naprawdę duże. W klasycznej formie mogą być one podawane w formie deski serów wraz z czerwonym winem i innymi dodatkami. Wśród nich wyróżnia się chociażby: orzechy, krakersy, pieczywo, konfitury owocowe, czy też świeże owoce, takie jak winogrona, gruszki, czy figi. Sery pleśniowe sprawdzą się także jako składnik ulubionych potraw – pizzy, zapiekanek, sałatek, zup oraz dań z ryżu i makaronu. Warto eksperymentować z tym składnikiem i poznawać głębię jego niezwykłego smaku i aromatu. Spróbujmy więc wykorzystać potencjał tych serów i włączyć go do właściwie skomponowanej diety, zgodnej z naszymi potrzebami.

Dodaj komentarz